Blog

CNC İşleme Merkezleri Üretimin Hangi Aşamalarında Ne Amaçla Kullanılır?

CNC işleme merkezleri birçok makinenin işini tek başına yapması sebebiyle üreticilerin bir joker elemanı haline geldi. Aynı anda freze, torna ve hatta matkap tezgahının yaptığı işlerini yapabilmenizi sağlıyor. Bu işleri yaparken sizi takım değiştirmek gibi bir yükten kurtarıyor. Önceden hazırlanmış ve takılmış uçlar sadece işlem sırasının gelmesini bekliyor. Her işlem için parçayı tezgahlar arasında seyahat ettirmek yok. Tek bir merkezde bütün işleri halledebiliyorsunuz.

İşleme merkezlerinin birçok avantajı mevcut. Zamandan, maliyetten tasarruf sağlamak için üretimin birçok aşamasında tercih ediliyor. Peki, nedir bu CNC işleme merkezleri? Nedir, ne amaçla nerelerde kullanılır anlatarak başlayalım.

 CNC İşleme Merkezleri Nedir?

CNC işleme merkezleri birçok makine fonksiyonunun bir araya gelmesiyle oluşmaktadır. Çeşitli işleme faaliyetlerinin tek çatı altında sürdürülmesine olanak sağlar. Her işlem için farklı makine kullanımını gerektirmez. Dolayısıyla işleme süresinde avantaj sağlar. Üretimi daha verimli kılar. Tornalama, frezeleme, delik delme gibi işlemlerin tamamını içerisinde barındırır. Hem de bu işlemleri aynı anda yapabilirsiniz.

Yüksek yüzey kalitesini ve hassasiyeti bir merkezde elde edebilirsiniz. Bu avantajlar maliyeti düşürür. Çalışan sayısında tasarrufa gidilmesine imkân verir. Size üç ayrı tezgâh yerine tek bir makine alma şansı tanır.

Kaç Çeşit CNC İşleme Merkezi Vardır?

CNC işleme merkezleri üçe ayrılır;

  • Dikey CNC işlem merkezleri
  • Yatay CNC işlem merkezleri
  • Evrensel CNC işlem merkezleri

Dikey CNC işleme merkezleri genellikle üç eksenlidir. Adından da anlaşılacağı üzere dikey biçimde çalışır. Bu özelliği sayesinde yer tasarrufu sağlar. Frezelerin en gelişmiş halidir. CNC programlama ile çalıştırabilirsiniz. Tek bir programlamayla birden fazla işi yapabilir. Delik delme, diş açma, kılavuz açma gibi işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.

Yatay CNC işleme merkezleri yatay bir mil üzerindedir. Birden fazla takımı aynı anda takabilirsiniz. Takımlar iş miline sabitlenerek kullanabilirsiniz. Yükleme ve çıkartma sürelerinden tasarruf için bir otomatik palet değiştirici ekleyebilirsiniz. İş parçası paletlere yerleştirilip tanımlı diğer paletlerle programlayabilirsiniz. Kesici takımın hacmi oldukça büyüktür. Çünkü işlem sırasında çok fazla talaş kaldırma gerçekleşir.

Evrensel CNC işleme merkezleri yatay işlem merkezine benzerdir. Ancak hem dikey hem de yatay düzlemde geçişler yapar. Bu geçişleri program kontrollü olarak gerçekleştirebilirsiniz. İş parçasının üst yüzeyi yatayda olacak şekilde bağlanmaktadır. Beş veya daha fazla eksenlidir. Bu sayede iş parçasının farklı yüzeri aynı anda işlemeniz mümkün.

CNC işleme Merkezi Avantajları

  • Hız ve yüzey hassasiyeti bir aradadır.
  • Hassas ölçüleri kolaylıkla verebilirsiniz.
  • 3 veya 5 eksenli modeller mevcuttur. Bu sayede aynı anda birden fazla işi yapabilirsiniz.
  • Her türlü işlem için farklı bağlama stilleri bulunur. Konsol, düz tabla, ızgara tablası gibi ekler sayesinde doğru bağlama stilini yakalayabilirsiniz.
  • Sağlam malzemelerden üretilir.
  • Operatör için korunaklı ve güvenlidir. İş kazalarının önüne geçer.
  • Operatör önceden programlayabilir. Mesai saatleri dışında da çalıştırabilirsiniz.
  • Farklı birçok tezgâh yerine tek bir tezgâh alınarak üretim yapmanıza imkan tanır.
  • Kolay erişimlidir. Durdurup süreci kontrol edebilirsiniz.
  • Maksimum verime ulaşmayı sağlar.
  • Enerji tasarrufu sağlar.

 Kullanım Amaçları

Bir CNC işleme merkezi tek başına delme, frezeleme ve tornalama işlemlerini gerçekleştirebilir. Bu işlemlerin haricinde delik delme ve büyütme işlemleri gerçekleştirebilirsiniz. Diş açma, kılavuz ve rayba çekme gibi işlemlerini yapabilirsiniz. Tasarlanan her türlü formdaki parçanın imal edilmesine imkân sağlar. Prizmatik parçaları CNC işleme merkezlerinde üretebilirsiniz. Profil işleme faaliyetleri de yapabilmeniz için harika bir dizaynı vardır.

Ahşap, metal, plastik gibi birçok hammaddenin istenilen şekle getirilmesini sağlar. Ahşap işlenmesinde marangozlar tarafından kullanılır. Mobilya ayakları, kabartmalar, şekillendirmeler için elverişlidir. Metal işleyen türleri yedek parça imalatı ve her türlü metalin istenen forma getirilmesinde kullanabilirsiniz.

 

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *